Jessica, bilmekaniker uti fingerspetsarna

Det här är tredje berättelsen i #vågamera100 #vågavaramodig

Att välja yrke var aldrig ett problem för Jessica Jokiaho. Ända sedan hon var tolv år har hon varit intresserad av bilar, hur de fungerar och hur de är byggda. 

Intresset vaknade då hennes mamma Tanja skaffade en orangefärgad Opel Cabriolet. Jessica började läsa bil-tidningar och testskruvade på bilar tillsammans med sin kompisar, som till största delen bestod av pojkar. 

Jessicas föräldrar har inget intresse för bilbranschen, utan intresset hade väckts från början i Jessica själv. Men hennes föräldrar uppmuntrade henne att fortsätta på den bana som hon  själv ville välja.  När det blev dags för val av studieplats i högstadiet fick Jessica stöd av studiehandledaren för att välja bilmekanikerlinjen vid Yrkesakademin.

Jessica var den enda flickan på klassen till bilmekaniker men det störde inte henne, hon var van med att tillbringa sin fritid med likasinnade vänner, som till största delen bestod av pojkar. 

  • Lite osäker var jag nog kanske i början, men det tog inte länge förrän jag blev van, berättar Jessica.

Studierna pågick i tre år, och Jessica berättar att det nog ibland kom kommentarer som syftade mera till henne som person, liten och smärt som hon är, ”skall du nu orka dra upp den där bulten nu” kunde vara en typisk kommentar. Men Jessica poängterar att det handlar egentligen inte om att vara stark då man arbetar som bilmekaniker, utan det gäller att använda de rätta verktygen och att hantera dem smart. 

Praktiktiden tillbringade Jessica på en bilverkstad där hon togs emot över förväntan. 

  • Ägaren såg verkligen potentialen i mig och jag fick lära mig massor under praktiktiden, berättar hon. I skolan hade vi endast en kvinnlig lärare och hon var mitt stora stöd under utbildningen. Hon lärde mig mycket om el, ett ämne som jag inte kunde så mycket om från tidigare. Men jag lärde mig snabbt och jag fick även praktisera mycket inom det.

Under utbildningstiden deltog även Jessica i Taitaja tävlingen, en tävling som arrangeras varje år inom yrkesutbildningen. Tävlingen går ut på att hitta ”framtidens talanger” bland alla som studerar till ett yrke, inom 43 grenar och totala antalet tävlande är över 400 stycken. 

Jessica berättar att inom bilbranschen var de cirka 200 stycken som tävlade om en finalplats, och 18 stycken slapp vidare till final. Det var viktigt att använda rätt verktyg och att ha på sig rätt skyddsutrustning i de olika momenten de skulle göra. Även där var Jessica den enda flickan i tävlingsgrenen. Jessica slapp inte till finalen, men hon var otroligt stol och nöjd över sin prestation och deltagande. 

Jessica fick sin examen våren 2019, och för tillfället arbetar hon vid reservdelsdisken vid Motonet i Vasa. 

  • Där är jag även den enda kvinnliga försäljaren, berättar Jessica. Jag är snabb och hittar lätt det som kunden söker efter. Jag är även noggrann och ser till att kunden får den rätta varan. Jag tycker det är viktigt att kunderna lär sig att även kvinnor kan arbetat inom detta yrke. Det är faktiskt inte ett yrke bara för män, poängterar Jessica.

Jessica har tillsammans med sin fästman köpt ett hus i Vörå. När de sökte efter ett lämpligt hus var det en sak som prioriterades, ett ordentligt garage dit det ryms en verkstad. 

Paret hittade ett lämpligt hus, så nu har Jessica en egen verkstad bredvid sitt hem, en verkstad dit det ryms två bilar och med en smörjgrop så hon kan skruva bilen underifrån. 

Jessicas dröm är att starta eget företag med egen verkstad, en dröm som hon inte ger upp i första taget. Idag är hon 19 år, så det finns tid för henne att nå sina drömmar. 

Jessica gillar även amerikanska bilar och gillar att klä upp sig i femtiotalskläder. 

Jessica rekommenderar alla som tvekar eller funderar på sina yrkesval:

”Om du verkligen brinner för något, välj det yrket. Välj inte samma som dina vänner, våga testa på något nytt och våga följa dina drömmar.” 

Jessica intygar mig hur glad hon är att hon valde att följa sin passion, sitt intresse. Och tacksam är hon även över sina föräldrar som puschade henne att följa sin dröm. 

Tänk positivt och följ din dröm, avslutar Jessica.

Text: Maria Norrlin-Asplund (foton privata)


Modiga människor inspirerar andra att våga mera. Ibland är dessa modiga människor förutom en  inspirationskälla, även ett irritationsmoment för de som inte vågar vara modig. Hur kan det komma sig? Var och en är ansvarig för sitt liv och utveckling. Vi stannar inte i ”växten” när vi blir myndiga. Vi utvecklas varje dag och vi lär oss nytt varje dag. Ända tills vi dör. Vem är ansvarig för ditt liv?

Jag inspireras av modiga människor och jag älskar att utmana mig själv. Jag kommer att fortsätta med det tills jag dör. Nu vill jag nå människor som är modiga och som vill dela med sig av sin historia. Jag vill att din berättelse skall inspirera andra att bli modiga. Att våga. Vill du vara med och dela din berättelse – hör av dig. Nu. / Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen